EKG VE YAŞAM KURTARMA ZİNCİRİ FARKINDALIK EĞİTİMİ

Süleyman Demirel Üniversitesi Eğirdir Sağlık Hizmetleri Meslek Yüksekokulu tarafından düzenlenen ve Denizli Devlet Hastanesi Acil Servisinde görevli Dr. Mustafa YORGANCI’nın eğitmen olarak katıldığı ‘EKG ve Yaşam Kurtarma Zinciri Farkındalık Eğitimi’ 26.11.2019 tarihinde yüksekokul konferans salonunda  öğrenci ve öğretim görevlilerinin  katılımıyla gerçekleştirildi.

Dr. Mustafa YORGANCI, ani kalp durmasının, ülkemizde ölüm sebepleri arasında ilk sırada yer aldığını ve ölümlerin yüzde 85’inin de hastane dışında gerçekleştiğini vurguladı. Ayrıca, Avrupa Resüsitasyon Konseyinin yayınladığı son kılavuzlarında da ani kalp durmalarında hızlı ve kesintisiz bir şekilde ‘Yaşam Kurtarma Zinciri’nin oluşturulması durumunda hastaların sağ kalım oranının artırılabileceğinin yer aldığını belirterek “Ani kalp durmasında en kritik süre, kalp durmasını takiben ilk dakikalardır. Bu altın dakikalarda kalp durmasının erken tanınması ve hızlıca Acil Çağrı Numarasının (112) aranması, yardım gelene kadar etkili Temel Yaşam Desteği Uygulamaları ve ilk dakikalarda olabildiğince hızlı, kalbe elektroşok işleminin uygulanması, beyinde hasar gelişimini azaltacak ve dolayısıyla hayatta kalma olasılığını artıracaktır. Bu gerçekten yola çıkarak Yaşam Kurtarma Zincirinin en zayıf halkaları olduğu düşünülen ilk üç halkanın güçlendirilmesi ve bu şekilde ani kalp durmalarına bağlı ölümlerin azaltılması amaçlanmaktadır” dedi.

Eğitim sırasında uygulamalı olarak senaryo örnekleri eşliğinde maket üzerinde öğrencilerle birlikte ‘Acil Çağrı Numarasının (112) aranması, Temel Yaşam Desteği Uygulamaları, Otomatik Şok Cihazı Kullanımı’, ‘İleri Yaşam Desteği Uygulamaları’ ve ‘EKG Yorumlanması’ konularında uygulamalar gerçekleştirildi.

Eğirdir Sağlık Hizmetleri MYO olarak Sayın Dr. Mustafa YORGANCI’ya teşekkür ederiz...

Yayın Tarihi: 01/12/2019
2019-2020 GÜZ DÖNEMİ DERS PROGRAMLARI